Ajassa on Maniaa!

Lauantai-illan 25.9. toisessa konsertissa Tullikamarin Pakkahuoneella Tampereella kurkistetaan kansantanssin vuoteen 2022. Mukana menossa mm. Siepakat Edustus Rovaniemeltä, Pähiät Oulusta,  Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye Kimurantti Lappeenrannasta sekä uusi Pispalan Sottiisin Vuoden 2022 kansantanssiyhtye! Ensi kesän festivaalin aikuisten yhteisohjelma Haapasta saadaan myös ennakkomaistiainen ohjelman taiteellisen työryhmän vetäjän, tanssitaiteilija Riina Hosion johdolla.

Siepakat Edustus

Siepakat Edustus on tavoitteellinen ryhmä ja tanssijoissa onkin ammattiin tähtääviä harrastajia. Suurin osa tanssijoista on aloittanut alle 5-vuotiaina. Moni tanssiryhmän jäsenistä osaa myös soittaa jotain instrumenttia tai laulaa ja tätä taitoa pyritään hyödyntämään ryhmän toiminnassa. Siepakoiden Edustus -ryhmää opettaa Eetu Laitinen ja Siina Toimela.

Konsertissa nähtävä teos on nimeltään Roihu. Roihu palaa Siepakoissa. Roihu, joka saa polskan jalan alle, haitarin palkeet hengittämään ja melodiat soimaan päässä. Teoksen musiikin on säveltänyt ryhmän tanssinopettaja Siina Toimela sekä tanssija Julius Sarajärvi. Tanssijat säestävät itseään laululla ja soitolla. Edustuksen bändinä nähdään ja kuullaan yhtye nimeltä Hehku.

Pähiät

TRAD! -teoksessaan oululainen aikuisten kansantanssiryhmä Pähiät matkustaa tanhun juurille yhdessä oululaisen kansanmusiikkitrion Hakosalo, Mesimäki, Seikkula kanssa. Pähiät tanssivat länsi-suomalaiseen menuettitraditioon kuuluvan Nauvon menuetin sekä perinteisten, karjalaisten katrillivuorojen pohjalta koreografioidun neliökatrillin. Myös esityksen musiikki on traditionaalinen. 

Pähiät Oulusta, kuva: Iina Kolanen

Siepakat Edustus, kuva: Tatu Kantomaa

Kimurantti

Konsertin päättää Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye 2021 Kimurantin uusi teos Toisilleen. Susanna Kivisen koreografia Toisilleen avaa kurkistusaukon erään tytön mielenmaailmoihin. Teos kertoo tarinaa tarpeesta tarttua kiinni, päästä syliin, olla turvassa, yhtyä toiseen ihmiseen. Koreografia ponnistaa vahvasti liikeestä, fyysisyydestä ja luottaa sen ilmaisuvoimaan. Valosuunnittelusta vastaa Elis Kiiskinen. 

Kimurantti "Toisilleen". Kuva: Jukka Heinämäki

Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtyeen valinta 


Ajassa on Maniaa! -konsertin lopuksi julkistetaan uusi Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye 2022.

Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye valitaan joka toinen vuosi Tanssimaniassa. Valinnan suorittaa Pispalan Sottiisin päätoimikunta edellisen vuoden syksyllä taiteellisen johtajan esityksestä. 

Vuoden kansantanssiyhtye on nimetty vuodesta 1990 saakka aina parillisina vuosina ja se on yksi merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, jonka suomalainen kansantanssiryhmä voi saada. Valitulla ryhmällä on oikeus käyttää vuoden kansantanssiyhtye -nimikettä omassa tiedotuksessaan ja markkinoinnissaan ja samoin Pispalan Sottiisi tuo esille ryhmää tiedotuksessaan ja markkinointimateriaaleissaan.

Vuoden kansantanssiyhtye julkistetaan Tanssimaniassa ja kausi alkaa vuoden alussa Folklandialla ja se tulee olemaan Pispalan Sottiisin kesätapahtuman kotimainen pääesiintyjä. Vuoden yhtyeen kausi jatkuu myös seuraavan parittoman vuoden ajan aina siihen saakka, kunnes seuraava yhtye nimetään.