KEHOLLISUUS KANSANTANSSISSA
Kouluttajina Outi Markkula ja Saara Mikkola-Ylitolva

Pajan sijainti:
Tampereen Stadionilla, sali 3, Ratinan rantatie 1, karttalinkki.

Työpajassa kartoitetaan kansantanssimisen henkilökohtaista ja jaettua kokemusta. Syvennymme tunnustelemaan millaista kehollisuutta erilaiset kansantanssin tanssilajit ehdottavat – sekä perinteisen liikemateriaalin sisällä että niistä irrallaan. Kurssilla kokeillaan muun muassa kuinka polkan hytke kulkee läpi kehon ja miten maatuki syvenee jalkapohjien havainnoimisella. Missä kulkevat minun, sinun ja meidän yhteiset kansantanssin rajat? Mikä pitää meidät kiinni kansantanssimisen tunnussa?

Kurssilla työskennellään tehtäväpohjaisen improvisaation ja kehontuntemukseen fokusoivien harjoitteiden kautta. Lisäksi tutustumme hieman myös kompositiometodeihin, joilla kansantanssin materiaalia ja siitä kumpuavaa kehollisuutta voidaan lähestyä taiteellisin keinoin. Miten vaikkapa nykykoreografian termi "instant composition" istuu suomalaiseen kansantanssiin?

Työpajaan osallistuvilta toivotaan useamman vuoden tanssitaustaa mistä tahansa lajista. Ennakkoluuloton, omaa kehoa kuunteleva ja toisten kokemusta kunnioittava asenne on kuitenkin tärkeintä, joten osallistua voi vaikka tanssiaskelia ei olisi vielä ehtinytkään kovin paljoa kertyä.

Outi
ja Saara ovat tanssitaiteilijoita, jotka työskentelevät suomalaisen tanssiperinteen läheisyydessä, sen mahdollisuuksia ja rajoja tutkien. Heitä yhdistää näkemys kansantanssista dynaamisena, ajassa muuntuvana materiaalina. Yhteisenä toiveena on kehittää työskentelytapoja, jotka ovat samaan aikaan kiinni kansantanssimisen tunnussa ja auki sen lukemattomille ilmenemismahdollisuuksille.

Outi on opiskellut kansantanssia Tampereen Konservatoriossa ja valmistuu tänä vuonna maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta, tanssijantaiteen koulutusohjelmasta. Lisäksi Outi on opiskellut nykytanssia Amsterdamin Teatterikoulussa sekä työskennellyt tanssijana Suomessa ja Alankomaissa.

Saara on Teatterikorkeakoulun tanssipedagogian koulutusohjelmasta valmistunut tanssitaiteen maisteri sekä tanssinopettaja (AMK) Oulun ammattikorkeakoulusta, suuntautumisvaihtoehtona kansantanssi. Lisäksi näkökulmaa on kertynyt sekä Ruotsista Musikkonservatoriet Falunin tanssijakoulutuksesta että Virosta Tallinnan yliopiston koreografian koulutusohjelmasta.

Ilmoittautumisohjeet
Maniapassilla pääsee kolmeen Maniapajaan, jotka järjestetään sessioina:
SESSIO 1: la 30.9. klo 9–11.30
SESSIO 2: la 30.9. klo 13–15.30
SESSIO 3: su 1.10. klo 9–11.30

Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan kolme suosikkipajaa ja yksi varapaja. Kaikkia pajoja järjestetään osallistujamäärästä riippuen yhdestä kolmeen kertaan. Jos useampi ryhmästä ilmoittautuu samaan Maniapajaan, huomioittehan, että ryhmää voidaan jakaa eri ajankohdille. Jos pajoihin ilmoittautuu vähemmän kuin kahdeksan osallistujaa, pajaa ei valitettavasti voida järjestää. Maniapajojen ajankohdat varmistuvat, kun kaikki ilmoittautumiset ovat tulleet. Aikataulut ilmoitetaan osallistujille syyskuun puoleen väliin mennessä. Maniapajoihin on Maniapassilla vapaa pääsy ja ilmoittautuminen alkaa 7.8.2017.

Maniapajat toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa