ELÄVÄN PERINNÖN KLINIKKA 

Lauantai 28.9.2019 klo 10-11.30 
Kulttuuritalo Laikku, Mäkelän kabinetti 3.krs
Keskustori 4, Tampere


Miten kansanomaiset paritanssit määritellään? Kaipaako jokin tanssi suojelua tai erityishuomiota? Miten saisimme lisähuomiota kansanomaisille tansseille? Tervetuloa Elävän perinnön klinikalle!

Tanssimania-tapahtumassa 28.9.2019 järjestettävältä Elävän perinnön klinikalta haetaan vauhtia aineettoman kulttuuriperinnön suojeluun. Klinikat toteutetaan yhteistyössä Museoviraston kanssa osana Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Työskentely pohjautuu Unescon koulutusmateriaaleihin, joita käytetään yli 70 maassa. Klinikoita on jo järjestetty useissa eri tapahtumissa.

Klinikalla otetaan tunnin tehokäsittelyyn osallistujien toiveesta kansantanssin muotoja ja pohditaan alan toimijoiden kanssa pienryhmissä mitä perinteen tulevaisuus näyttää, mitä uhkia siihen liittyy ja miten tulevaisuus saataisiin näyttämään valoisammalta. Klinikan osallistujat saavat mukaansa tukun askeleen pidemmälle jalostettuja kehittämisajatuksia ja samalla laitetaan liikkeelle kansallista näkyvyyttä tarjoavia artikkeleita Elävän perinnön wikiluetteloon. Myös haku kansalliseen luetteloon avautuu marraskuussa 2019.

Museovirasto on jo kolmen vuoden ajan kerännyt esimerkkejä Elävän perinnön wikiluetteloon. Saalis on komea: lähes 150 wikiartikkelia 220 eri toimijataholta. Mukana ovat niin saunominen, karjalanpiirakat, kaustislainen viulunsoitto kuin tikkuristikin. Yhtä lailla luettelosta löytyvät romanien lauluperinne, dansen purpuri kuin saamelainen käsityöperinne ja afrikkalainen musiikki ja tanssi Suomessa. Wikiluettelon parissa työ on jatkuvaa ja uusia esimerkkejä haetaan koko ajan. Kansantanssista mukaan toivotaan lukuisia uusia artikkeleita!

Elävän perinnön klinikalle ovat tervetulleita alan ammattilaiset, harrastajat, tutkijat ja järjestöjen edustajat. Klinikka järjestetään lauantaina 28.9.2019 klo 10-11.30 Tampereen Kulttuuritalo Laikun Mäkelän-kabinetissa (3.krs). Klinikalla vetäjinä Leena Marsio Museovirastosta ja Matti Hakamäki Kansanmusiikki-instituutti ry:stä.

Yhteistyössä Museovirasto, Pispalan Sottiisi sekä Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskus KEK.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset klinikalle:
Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, p. 0295 33 6017

kuva: Jukka Heinämäki