Rituaalitanssit 

Lauantai 30.9.2023 klo 18.00–20.00
Tampereen konservatorion Pyynikkisali (F.E. Sillanpään katu 9)

Rituaalitansseissa tutkitaan neljän kansantanssiryhmän voimin erilaisten rituaalien voimaa. Tanssiteoksissa tutkitaan muun muassa sitä kuinka voimme löytää voimavaroja kunkin oman mielen maisemista ja katsellaan elämää 1800- ja 1900-lukujen juhlaperinteisiin kuuluneiden hautajaisten, häiden ja kosintamenojen kautta. Mukana ovat ryhmät Ottoset,  Motoran Vinhakat & Rälläkkä, Kimurantti ja Ruuhkaryhmä.

Ottoset

Kaustisen kansantanssi- ja musiikkiperinteessä kasvaneet Ottoset on vanhin Kaustisen Nuorisoseuran tanssiryhmistä. Täysi-ikäisiksi kasvaneet tanssijat pitää harrastuksessaan kiinni kotiseudun vetovoima, tanssi-ilmaisun rikkaus, oma ja tuttu tanssiryhmä sekä juuret vahvassa kulttuuriperinnössä. Ottosten harjoittelu on tavoitteellista ja se tapahtuu ryhmän jäseniä ja ryhmää haastaen ja yhdessä kehittyen.

Yksi ryhmän ja sen ohjaajan tavoitteista on omannäköisen ja omalle perinnealueelle tunnusomaisen ohjelmiston tuottaminen ja esittäminen.Tanssin ja musiikin vahva yhteys on yksi tärkeimmistä Ottosten toimintaa ohjaavista tekijöistä. Ryhmää luotsaa Miia Timonen, joka myös vastaa ohjelmien koreografioista ja puvustuksesta. Musiikkiryhmä Hälyä johtaa Sampo Korva ja hän myös vastaa sen monien teosten säveltämisestä.

Mielenmaisema 

Tanssimaniaan Ottoset tuo Mielenmaisema-esityksen. Se syventyy pohtimaan kuinka eri aistit ja muistot voivat johdattaa meidät johonkin paikkaan. Tämä paikka voi olla joko oikeasti olemassa tai sitten olla kuvitteellinen. Tätä paikkaa ajattelemalla voit ehkä levätä, rentoutua ja saada mieleesi rauhan. Se voi olla jokaisella omanlaisensa, ja samakin paikka voi herättää erilaisia tuntemuksia. Tämä paikka on jokaisella ikioma – mielenmaisema.

Teoksen tarina on saanut alkunsa ohjaajan Miia Timosen omasta mielenmaisemasta Pellontiestä, joka kulkee metsän poikki peltoaukealle. Teos koostuu neljästä osasta, joista jokainen johdattaa tuntemaan ja kokemaan erilaista maisemaa. Tanssit on koreografioinut ja ohjannut Miia Timonen, musiikin sävellyksistä vastaa Sampo Korva ja yksi mukana oleva nostalginen kappale on Antti Kleemolan käsialaa. Teoksen musiikki- ja äänimaailman on luonut Sampo Korva, musiikkiryhmä Häly sekä ryhmän tanssijat.

Motoran Vinhakat ja Rälläkkä

Joensuulaiseen Nuorisoseura Motoraan kuuluvan Vinhakat-ryhmän tanssijoilla on jo useita vuosia tavoitteellista tanssiharrastusta takanaan. Ryhmässä keskitytään kansantanssin syventäviin opintoihin, ilmaisutaidon kehittämiseen ja monipuolisen ohjelmiston rakentamiseen. Vinhakat esiintyy Motoran omien tilaisuuksien lisäksi omilla keikoillaan ja osallistuu aktiivisesti valtakunnallisiin kansantanssitapahtumiin ja kansainvälisin festivaaleihin. Ryhmä luokiteltiin vuonna 2022 mestaruussarjaan valtakunnallisessa Tanssimylly-katselmuksessa 15-20-vuotiaiden sarjassa.

Motoran oma Rälläkkä-yhtye taikoo jalat liikkumaan, helmat heilumaan ja suut laulamaan. Iloisen yhtyeen musiikissa soivat vaihtelevasti harmonikka, kitara, mandoliini, basso, viulu ja perkussiot. Rälläkkä -yhtyeen pitkäaikainen johtaja on Marko Kotilainen.

 Ajastaika - Elämänjuhlat

Motoran Vinhakat & Rälläkkä tuovat Tanssimaniaan Ajastaika - Elämänjuhlat -esityksen. Perinteet ovat harvoin ”puhtaita”. Perinteeksi sanotaan sellaista käyttäytymistä, mikä muistetaan ja mikä kertautuu. Perinteiset juhlapyhät ovat olleet pienistä paikallisista eroista huolimatta yhteneväisiä koko Suomessa. Kansanomaista vuodenkiertoa kutsutaan nimellä ajastaika.

Ajastaika-trilogian kolmas osa seuraa elämää hautajaisten, häiden ja kosintamenojen kautta. Teoksen kohtaukset pohjautuvat kaikki 1800–1900-luvun juhlaperinteisiin. Koreografiat eivät ilmennä vain yhden perinnealueen tapoja ja kulttuuria, vaan niihin on ammennettu aineksia mahdollisimman laajasti ympäri Suomen. Teoksen on käsikirjoittanut, ohjannut ja koreografioinut Eveliina Pilke. Teoksen sävellyksestä vastaa Joonas Ojajärvi ja lavalla kuullaan Rälläkkä-yhtyettä. Näyttämötaistelun saloihin ryhmää auttoi tutustumaan Arvo Jean-Michael Saarinen.

Ruuhkaryhmä

Ruuhkaryhmä syntyi vuonna 2022, kun joukko eri puolilta Suomea kotoisin olevia ja eritaustaisia kansantanssijoita halusi löytää lisää tanhua elämäänsä. He perustivat Ruuhka-Suomen Nuorisoseuran luodakseen omannäköisensä tanssiyhteisön ja omaa tulkintaansa kansanperinteestä. Ruuhkaryhmä harjoittelee eri Etelä-Suomen kaupungeissa. Tanssijat haastavat itseään ja tekemistään sekä luovat materiaalia yhdessä ryhmän taiteellisen johtajan Hanna Poikelan kanssa. Elämän ruuhkassa tanhu tarjoaa tärkeän pysäkin, jolta pääsee samaan kyytiin leikin, ystävyyden ja lajirakkauden kanssa.

Tanssimaniassa Ruuhkaryhmä esittää yhdessä tanssimisen riemusta syntyneitä hyvän mielen tanhuja. Yhteistyö Ruuhka-Suomessa pyyhältävien muusikoiden kanssa on tanssijoille tärkeä asia. Tanssimaniassa Ruuhkabändissä soittavat Paula Susitaival ja Jaakko Kyrö ystävineen.

Kimurantti

Kimurantti on lappeenrantalasen Nuorisoseura Rajan Nuoret ry:n nuorten aikuisten kansantanssiryhmä. Vuonna 2005 perustetussa Kimurantissa on mukana tällä hetkellä 13 tanssijaa. Ryhmää on ohjannut alusta asti Merja Skyttä. Kimurantin työskentelytapoihin kuuluu kiinteästi yhteistyö eri koreografien kanssa. Viime vuosina ryhmä onkin heittäytynyt rohkeasti kansantanssin eri maailmoihin, karjalaisista tansseista nykykansantanssiteoksiin ja musikaalimaisiin produktioihin asti. Vuonna 2022 Kimurantti valittiin Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtyeeksi ja se on osallistunut lukuisille kansainvälisille kansantanssifestivaaleille.

Liput 20 € / 15 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmies- ja siviilipalvelusta suorittavat)
Tanssimania-passilla 10 €
Alle 16-vuotiailta vapaa pääsy

Ottoset