Kannanottotanssit

Perjantai 29.9.2023 klo 19.00–21.00
Tampereen konservatorion Pyynikkisali (F.E. Sillanpään katu 9)

Kansantanssi ottaa kantaa! Kannaottotanssien monipuoliset esitykset käsittelevät niin ihmisen maailmallemme aiheuttamaa uhkaa, työelämän kipukohtia kuin Sodankylän tekoaltaiden alle kotiseutunsa menettäneiden ihmisten tarinoitakin. Mukana ovat ryhmät Siepakat, Sorokoska ja Kuohu.

Siepakat

Vuonna 1977 perustettu Siepakat on Rovaniemellä toimiva kansantanssi- ja musiikkiryhmä, joka harjoittaa opetus- ja esiintymistoimintaa useissa eri ikäryhmissä. Siepakoissa on mukana 14 tanssiryhmää ja kaksi musiikkiryhmää. Tanssijoita ja muusikoita on yhteensä noin 150. Toimintaperiaatteina Siepakoissa on kansanperinteen elävänä säilyttämisen lisäksi suvaitsevaisuuteen kasvattaminen, toisten huomioonottaminen ja kansainvälisyyteen kasvaminen. Siepakoiden tanssi- ja musikkiryhmät esiintyvät Suomen lisäksi ulkomailla useita kertoja vuosittain. Yli 40-vuotisen historiansa aikana esiintymismatkoja on tehty paitsi eri puolille Eurooppaa myös muun muassa Australiaan, Malesiaan, Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Thaimaahan ja Meksikoon.

Tumman laineen rannat – Hukutettujen kylien tarina 

Siepakat esittää Siina Toimelan ja Julius Sarajärven teoksen Tumman laineen rannat – Hukutettujen kylien tarinan joka on allasevakoiden kertomuksiin perustuva kansantanssiteos luonnosta, kotiseudusta ja juurettomuudesta. Sodankylässä Lokan (1967) ja Porttipahdan (1970) tekojärvien alle jäi kaikkiaan kuudensadan ihmisen kodit. Teos kertoo allasevakoiden aitoa tarinaa siitä, kuinka vesi valtasi kylät ja kuinka pakkomuutto aiheutti kauaskantoiset vaikutukset alueen ihmisten elämään ja elinkeinoihin. Luonto, jonka kanssa ihminen oli elänyt vuosisatojen ajan uhrattiin yhteisen hyvän vuoksi. Ensi-iltansa viime vuoden syyskuussa saanut teos on palkittu Rovaniemen kulttuuriteko-palkinnolla.
Käsikirjoitus, ohjaus ja koreografia: Siina Toimela. Sävellys ja sanoitus: Julius Sarajärvi.

Sorokoska

Sorokoska on Tampereella toimiva kansantanssi- ja musiikkiryhmä, jonka pitkäjänteinen yhteistyö eri alojen ammattilaisten kanssa on johtanut persoonalliseen tapaan yhdistää tanssia, musiikkia ja teatteria. Yhdessä asialleen omistautuneiden ryhmäläisten kanssa se mahdollistaa korkeatasoisten tanssiteosten tekemisen. Soroskan tavaramerkit ovat aitous sekä erilaiset tanssija- ja soittajapersoonat.

Oravanpyörä

Kannanottotansseissa Sorokoskalta nähdään Oravanpyörä-esitys. Termiä oravanpyörä (ruots. ekorrhjul, engl. treadwheel, treadmill tai rat race, saks. Tretmühle) käytetään usein vertauskuvana loputtomalle ja turhalta tuntuvalle toiminnalle. Erityisesti sitä käytetään kun kritisoidaan stressaavia työtehtäviä. Oravanpyörä pyörittää Sorokoskan maailmaan, joka on meille kaikille ainakin joissain määrin tuttu. Miten Oravanpyörästä pääsee pois? Vai tuoko se meille jossain määrin myös turvaa? Näitä teemoja pohditaan teoksessa – yhdessä ja erikseen. Koreografiasta vastaa Elssa Antikainen ja musiikista Lauri Kotamäki.

Kuohu

Klaukkalan kansantanssijoiden Kuohu-tanssiryhmän tavoitteeva on harjoitella kansantanssin karjalaista liikemateriaalia ja tuoda Huoli II-tanssiesitys näyttämölle ajatuksia herättävänä kokonaisuutena.

Huoli II

Huoli II on pientanssiteos ympäröivästä ilmastokatastrofista ja siihen liittyvästä subjektiivisesta huolesta. Karjalainen karakteritanssi ja valtava muovimeri yhdistyvät tanssijoiden kuvauksiin muuttuvasta ympäristöstä ja tulevaisuuden näkymistä. Kaksitoista kansantanssin harrastajaa kommentoi omista lähtökohdistaan sitä millaiseksi maailma muuttuu, jos kukaan ei pidä huolta talvista, kukkasista, yhteisestä maasta ja toisesta vierellä. Teoksen taiteellinen vastuuhenkilö ja koreografi on Emma Kantelinen, laulusta vastaa Ella Rautamies ja tanssin harjoituttamisesta Emma Kantelinen ja Siiri Suoniemi.

Liput 20 € / 15 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmies- ja siviilipalvelusta suorittavat)
Tanssimania-passilla 10 €
Alle 16-vuotiailta vapaa pääsy

Siepakat: Tumman laineen rannat, kuva: Oona Sarajärvi