Päätöstanssit - Tanssimania 2023 päätöskonsertti

Sunnuntai 1.10.2023 klo 14.00–16.00
Tampereen konservatorion Pyynikkisali (F.E. Sillanpään katu 9)

Tanssimanian 2023 päätöstansseissa esiintyvät muun muassa Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye PRO Turusta, Susirekka, Rajan Nuorten Kimara, Ison Tanhuujien Juntu, Hämmäys, Vinkkarit sekä DÄÄNS-leirin nuoret tanssijat.

Kansantanssiyhtye PRO

Pispalan Sottiisin Vuoden Kansantanssiyhtyeeksi 2022 valittu turkulainen Kansantanssiyhtye PRO tunnetaan kansanomaisen paritanssin tulkitsijana ja varsinaissuomalaisen kansantanssiharrastuksen edelläkävijänä. Vaikka PRO pohjaa silti voimakkaasti perinteiseen paritanssiin, se tuo siihen mukaan myös modernia twistiä. Tanssijoilla on vahva perinteisen kansantanssin pohja, ja ryhmä on vuosien saatossa hioutunut hienosti yhteen. Tanssin ja musiikin saumaton yhteys, yhdessä tanssimisen ilo sekä perinteen tuominen tähän päivään nousevatkin esiin ryhmän esityksissä.

Kaverin puolesta kyselen

PRO:n Kaverin puolesta kyselen -esitys on alun perin Turun Kansantanssin Ystävien 50-vuotisjuhlakonserttiin tehty yhteisöllisyyden ylistys. Tämän karjalaisen katrillin on varsinaissuomalaisille sovittanut itsekin turkulaistaustainen Helmi Järvensivu ja musiikki on Ida Savolaisen käsialaa.

Susirekka

Susirekka on viisitoista vuotta Helsingissä tanhunnut tanssiryhmä, joka keskittyy esityksissään tanssin riemuun ja ihmisten väliseen kontaktiin. Rekka on koko polkunsa ajan ottanut aktiivisesti uusia jäseniä, joten ryhmä on vuosien varrella elänyt, muuttunut ja kasvanut. Ryhmässä on tällä hetkellä kuusitoista tanssijaa kolmelta eri vuosikymmeneltä. Susirekka esittää pääosin modernia kansantanssia, joka on kuitenkin vahvasti kiinni perinteessä. Erityisesti paritanssit ovat lähellä rekkalaisten sydäntä. Ryhmän koreografina ja taiteellisena johtajana toimii Jari Haavisto.

Jaloin ja suin

Jaloin ja suin -teos sai alkunsa kun susirekkalaiset päättivät, että tanssin lomaan pitää saada myös laulua. Ryhmä päätyi karjalaiseen häälauluun nimeltä Kokko, jossa kotka katselee nuoren morsiamen valmistautumista uuden elämänsä alkuun. Teemoina ovat vanhan taakse jättämisen haikeus ja toivo uudesta alusta. Ja kun ryhmä oli päässyt laulun makuun, päätettiin ottaa mukaan toinenkin kappale hyvin erilaisesta lauluperinteestä, reipas ja hieman kiusoittelevakin Flikkain Polska. Tässä iloittelussa yhdistyvät laulu, tanssi ja kehorytmiikat. Teos päättyy perinteiseen Repolan Katrilliin, jossa ei vauhtia eikä hurjia sooloja säästellä.

Hämmäys

Hämmäys on vuonna 2017 Tampereella perustettu aikuisten kansantanssiryhmä. Ryhmä on pitkän tauon jälkeen päässyt syksyllä 2022 jatkamaan harjoituksiaan uuden opettajan johdolla. Hämmäys on innokkaasti pyrkimässä esiintymislavoille ja sen esiintymisten määrä onkin vähintäänkin samassa suhteessa harjoitusten määrään nähden...

Polku

Hämmäyksen Polku-esitys on elämänmyönteinen iloittelu, joka antaa tanssijoille mahdollisuuden heittäytyä sekä toistensa että tanssin vietäväksi.

Vinkkarit

Tampereen Nuorisoseuran Vinkkarit-ryhmän tavoitteena on pitää hauskaa tanssin parissa ja samalla kehittyä niin tanssin kuin ilmaisunkin suhteen. Ryhmälle valmistettavien teosten on tarkoitus haastaa niin tanssijoita, koreografeja kuin yleisöäkin lähtemään välillä pois omalta mukavuusalueelta.

Kummala 

Vinkkarit tuo Tanssimaniaan Kummala-esityksen. Kummala on paikka missä saattaa tapahtua kaikenlaista kummaa ja outoa. Ei kuitenkaan mitään niin outoa etteikö sellaista voisi tapahtua myös siinä maailmassa missä elämme. Teoksen tarina kietoutuu hyvän ja huonon käytöksen pohdiskeluun. Onko jollain taholla oikeus toimia ihan miten huvittaa vai pitäisikö yhteisön puuttua asiaan? Kummalan idea syntyi ympäröivän maailmamme absurdeista käänteistä. Teos kertoo yksilön ja yhteisön välisestä vuorovaikutuksesta ja sen eri aspekteista. Yleisö saattaa teoksen katsottuaan saada joko hymyn huulilleen tai mieleensä ajateltavaa - kentis jopa molemmat! Teoksen musiikkina kuullaan Ville Ojasen soololevyiltä kappaleet: Rautavaara, Ratsutila Baader-Mainhof sekä Vanha kansakoulu.

Kimara

Rajan Nuorten Kimara-tanssiryhmä on yli 17-vuotiaiden näyttävä ja energinen kansantanssiryhmä. Lappeenrantalaisen Nuorisoseura Rajan Nuoret tarjoaa korkealaatuista kansantanssitoimintaa keikenikäisille.

Juntu

Juntu on Jyväskylässä toimivan ISOn Tanhuujat ry:n pidemmälle edenneiden tanssijoiden ryhmä. Ryhmän tavoite on sekä tanssiminen ja siinä kehittyminen että hauskanpito. Päätöstansseissa ryhmältä on luvassa niin läpsymenuettia, hamboa kuin enkeliskaakin. Tarkoituksena onkin haastaa ryhmän tanssijoita eri tanssitekniikan osa-alueilla.

DÄÄNS-leiriläiset

Päätöstansseissa nähdään myös Tanssimanian 12-17-vuotiaille suunnatun DÄÄNS-leirin tanssijoita.

Liput 20 € / 15 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmies- ja siviilipalvelusta suorittavat)
Tanssimania-passilla 10 €
Alle 16-vuotiailta vapaa pääsyVinkkarit, kuva: Petri Kivinen