Sottiisia ja polkettia - tanssitupa perinteiseen malliin

Lauantai 30.9.2023 klo 20.00–24.00
Arttelin Hepokatti-sali (Mustanlahdenkatu 22)

Tanssimanian lauantai-illan tanssituksista vastaavat Leija Lautamaja, Pekko Käppi, Saana Kujala, Nooli-duo, sekä Niinirannan pelimannit. Nordic Dance Tampere tarjoaa matalan kynnyksen osallistavaa tanssitusta Lautamajan ja Kujalan vetämänä.  

Suomalaisen nykykansanmusiikin näkyvimpiin hahmoihin kuuluvilta haitaristi Leija Lautamajalta ja jouhikon virtuoosiselta taitajalta Pekko Käpiltä on lupa odottaa tanssilattian täpötäyteen vetävää musiikkielämystä. Lautamaja ja Käppi soittavat Lautamajan sävellyksiä, joissa kuplii keskiaikaisten kantele- ja jouhikkosävelmien ja modernimman pelimannimusiikin yhteentörmäys. Sävellysten inspiraationa on 1700-luvun historiallinen siirtymäkausi, jolloin musiikkia alettiin ajatella melodialähtöisesti pitkien vähäsävelisten improvisaatioiden sijaan.  

Polskajalkaa vipattaa taatusti myös maamme avainviulun ykköstaitajan Saana Kujalan ja Leija Lautamajan käsittelyssä. He ovat pitkän linjan tanssipelimanneja, joiden yhteissoiton ydin löytyi aikanaan tanssisoitosta ja rakkaudesta pohjoismaisten tanssilajien erityispiirteisiin. He tulkitsevat tanssittavia suosikkipelimannisävelmiään Suomesta ja muualta Pohjoismaista diatonisella kolmirivisellä haitarilla ja avainviululla.

Illan avaa Niinirannan pelimannit letkeällä pelimannimeinigillään ja kahden naisen Nooli-yhtye viimeistelee tanssihurmoksen virtuoosisella soitannollaan. Tilaisuudelta voi myös odottaa sitä, että kaikki illan artistit saatetaan nähdään jossain vaiheessa iltaa musisoimassa yhdessä samalla lavalla. Tätä tanssitupaa ei kannata jättää väliin!

Illan kulku

20.00–20.30 Niinirannan pelimannit
20.45–21.30 Nordic Dance -workshop (polskaa kuunnellen)
21.45–22.45 Nooli
23.00–23.25 Leija Lautamaja ja Pekko Käppi: vanhaa tanssimusiikkia jouhikolla ja harmoonilla
23.30-24 Leija Lautamaja ja Saana Kujala: tanssittavaa pelimannimusiikkia avainviululla ja haitarilla

Leija Lautamaja

Leija Lautamaja on monessa mukana. Hän on pelimanni ja nykykansanmusiikin säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja, jonka instrumentteja ovat 3-rivinen diatoninen haitari ja harmooni. Lautamajan musiikilliset juuret ovat eteläpohjalaisessa perinnemusiikissa ja Alavuden pikkukylissä vahvana eläneessä rock-hengessä. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä. Muusikkona hän on innovatiivinen ja tuottelias ideariihi ja hänet tunnetaan lukemattomista yhteistyöprojekteistaan, joita näkyvimpiä on ollut yhteistyö pop-muusikko PK Keräsen kanssa The Moontwins-yhtyeessä. Lautamaja kuuluu myös muun muassa palkittuun pelimanniperinteestä ammentavaan Enkel-yhtyeeseen sekä pohjoismaiseen kansanmusiikkiyhtye Floating Sofa Quartetiin.

Pekko Käppi

Pekko Käppi on palkittu jouhikkovirtuoosi, lauluntekijä ja yksi suomalaisen nykykansanmusiikin valovoimaisimmista tekijöistä. Kansainvälistä uraa jo pitkään tehnyt Käppi on tehnyt saman jouhikolle, vanhalle kolmikieliselle perinnesoittimelle kuin Kimmo Pohjonen harmonikalle. Pekko Käpin musiikin hypnoottista äänimaailmaa on kuvailtu kalevalaiseksi bluesiksi. Hän onkin toiminut ennakkoluulottoman sillanrakentajana eri musiikkityylien välillä, ja tehnyt yhteistyötä lukemattomien eri tyylilajeja edustavien muusikoiden kanssa.

Saana Kujala

Kaustisilta kotoisin oleva Saana Kujala on maamme tunnetuimpia avainviulun taitajia. Suomessa vähemmän tunnettuun ruotsalaislähtöseen instrumenttiin Kujala tutustui opiskellessaan Tukholmassa. Sibelius-Akatemiasta valmistunut Kujala vaikuttaa monissa kansanmusiikkkokoonpanoissa ja hän myös opettaa avainviulun soittoa.

Nooli

Noolin tanssittavassa musiikissa yhtyeen kaustislaiset juuret sekoittuvat kaupungin moderniin sykkeeseen. Näiden kahden nuoren virtuoosin keikat ovat huumaava yhdistelmä ja tanssittavaa soittoa ja kaihoisia melodioita. Viulisti Aino Kinnusen ja harmooninsoittaja Oona Harju ovat totuneet keikkailemaan sekä Suomen että Euroopan keskeisillä kansanmusiikkiestradeilla. Aivan alusta asti Noolin muusikot ovat säveltäneet esittämänsä musiikin itse. Näistä sävellyksistä syntyi duon vuonna 2019 julkaistu debyyttialbumi Kesä ei lopu koskaan. Noolin toinen albumi ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.

Niinirannan pelimannit

Niinirannan pelimannit on Tampereen seudulla vaikuttava soittajakollektiivi, jonka ohjelmisto koostuu pääasiassa kansantanssiryhmä Sorokoskan tanssiteoksia varten sävelletystä musiikista. Yhtye tarjoilee tuoretta kansanmusiikkia, letkeää menoa ja vakuuttaa pelimanniosaamisellaan.

Liput 15 € / 10 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmies- ja siviilipalvelusta suorittavat)
Tanssimania-passilla ja alle 16-vuotiailta vapaa pääsy

Leija Lautamaja ja Saana Kujala

Leija Lautamaja ja Saana Kujala