Tanssikielto

Tanssimanian 2021 avajaiskonsertissa nähdään Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin suurteos Tanssikielto. Teos sukeltaa vuoteen 1939, jolloin Suomen sisäministeriö kieltää tanssimisen moraalittomana ja holtittomana. Visusti suljettujen verhojen takana gramofoni pauhaa ja tanssikengät lyövät lattiaan. Ilmassa on vaaran tuntua, sillä poliisilla on lupa turvautua jopa voimakeinoihin laittomien tanssijuhlien taltuttamiseksi. Tanssikielto-teoksen sanoma on yksinkertainen: Jos tanssiminen on rikos, meidät saa pidättää! 

“Kun törmäsin ensimmäistä kertaa Tanssikieltoon, se tuntui täysin absurdilta? Miten tanssimisen valvomiseen on voitu tuhlata niin paljon virkavallan resursseja. Kokoontumiskieltoa ei ollut, teatterit ja elokuvat saivat pyöriä, alkoholia sai nauttia. Ainut fyysisen kontaktin muoto, joka kiellettiin oli tanssiminen. Toisaalta aiheessa viehätti ajatus salaa tanssimisesta ja laajamittainen kansalaistottelemattomuus.”, kertoo Tanssikielto -teoksen ohjaaja Antti Lahti.

Viime syksynä ensi-iltansa saanut Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomessa kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Sen pelättiin rappeuttavan moraalia, laskevan taistelutahtoa ja lisäävän päihteiden käyttöä. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Poliisilla oli tarvittaessa lupa turvautua jopa voimakeinoihin. Historiasta tunnetaan kaksi tapausta, joissa luoti osui kuolettavasti pakenevaan tanssijaan. Tanssikielto esityksen kohdalla uskomaton sattuma oli, että teoksen alkuperäinen ensi-ilta peruttiin hallituksen määräämien rajoitustoimien takia huhtikuussa 2020.
 

Tanssikielto pe 24.9. klo 20.00-21.30. Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna. 

Tanssikielto, Petra Tiihonen

Ohjaus: Antti Lahti

Käsikirjoitus ja koreografia: Antti Lahti ja työryhmä

Äänisuunnittelu: Antti Puumalainen

Puvustus: Taina Natunen

Lavastus: Sari Paljakka

Valosuunnittelu: Juho Itkonen

Esiintyjät: 

Tuomas Juntunen, Sampo Kerola, Salla Korja-Paloniemi, Reetta-Kaisa Iles (Tanssiteatteri Tsuumi)

Anni Horsmanheimo, Riikka Puumalainen (Tanssiteatteri Minimi)

Sari Harju, Mika Juusela (Kuopion kaupunginteatteri)

 

Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi, Tanssiteatteri Minimi, Kuopion kaupunginteatteri

 

Kesto n. 1,5 h sis. väliaika