Pispalan Sottiisin Tanssimania antoi tanssikiellolle kyytiä

Kuva: Carita Berg

Kansantanssin ja kansanmusiikin konsertti- ja koulutustapahtuma Tanssimania kokosi viikonloppuna Tampereelle toistasataa tanssin harrastajaa ja ammattilaista. Hybridisti toteutetun festivaalin tilaisuuksiin osallistui yli 1500 seuraajaa sekä paikan päällä konserteissa että suoratoistona verkon välityksellä. Tanssimania on myös syksyn merkittävin alan koulutustapahtuma ja sen maniapajoihin osallistui yli 200 osallistujaa viikonlopun aikana.  

Avajaiskonserttina nähty Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin suurteos Tanssikielto sai tanssikansalta lämpimän vastaanoton. Väkevä ja maaginen tunnelma laskeutui Tullikamarin Pakkahuoneelle teoksen myötä.  

Riina Hosion ja Motoran Pelmakoiden taianomainen Verensulkusanoja-teos vangitsi ensiesityksessään Tullikamarin katsomon. Teos ammensi tematiikkaansa suomalais-karjalaisesta loitsuperinteestä. Lavalla häpeästä, kateudesta, halusta ja sanoista kehoillaan loitsineet tanssijat saivat onnistuneen ensi-iltansa lauantaina Tanssimaniassa. 

Pispalan Sottiisin Vuoden 2022 kansantanssiyhtye, Turun Kansantanssin Ystävät ry:n PRO, julkistettiin Tanssimanian Ajassa on Maniaa! -päätöskonsertissa. Ryhmä vastaanottaa tunnustuksen tulevalla Folklandia-risteilyllä tammikuussa nykyiseltä Vuoden kansantanssiyhtyeeltä Kimurantilta Nuorisoseura Rajan Nuorista.  

Tanssimaniassa julkistettiin myös Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuositeema ”menuetti”. Teema kutsuu kaikki alalla toimivat harrastajista ammattilaisiin tutustumaan maamme rikkaaseen menuettiperinteeseen ja haastaa alan toimijat etsimään omalta paikkakunnalta menuettivariantteja. 

Kansanmusiikin ja kansantanssin vuosi 2022 avataan Folklandia-risteilyllä, joka seilaa jälleen Folkin aallonharjalla 7.-8.1.2022 Nuorisoseurojen ja yli 50 taustajärjestäjien yhteistyönä. Pispalan Sottiisia tanssitaan ja soitetaan seuraavan kerran 15.-19.6.2022 Tampereella. Yli 50-vuotias kansantanssifestivaali kokoaa yli 1500 eri-ikäistä kotimaista ja kansainvälistä esiintyjää. Juhlaan tuotetaan kaksi suurta tanssijoiden yhteisproduktiota. Aikuisten tanssijoiden ”Haapa” syventyy tanssin ja luonnon yhteiseen harmoniaan ja lasten ja nuorten toteuttama ”Metsän lapsi” sukeltautuu satuperinteen maailmaan. 

Tanssimanian järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Nuorisoseurat juhlistaa kuluvana vuonna 140-vuotista historiaansa. 

Elina Kaakinen

Elina Kaakinen on Suomen Nuorisoseurojen tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori. Elina on järjestön virallinen somevelho. Hänen aiheitaan verkkolehdessä ovat esimerkiksi eri tapahtumamme.