Tanhujalostamo: "Laitonta, moraalitonta, mutta niin houkuttelevaa!"

Perjantai 24.9.2021 klo 17-18.30 verkossa (Zoom)


Ilmainen katseluoikeus - tervetuloa mukaan alla olevasta linkistä!

Linjat avataan klo 16:45 ja ohjelma alkaa klo 17:00.

https://zoom.us/j/92078390907?pwd=THMzVmtDbWVwZUtEQjRCcys4MkpQQT09

Tanhujalostamoon ovat tervetulleita kaikki tanssista ja tanssin erilaisista ilmentymistä sekä sen moninaisista muodoista kiinnostuneet kuulijat ja keskustelijat. Tänä vuonna pureudumme mm. tanssikieltoon ja sen moniin historiallisiin syihin. Samalla esitellään kansanmusiikin ja –tanssin digipedagogiikkaa kehittävä KanTaMus-hanke.

Tutkija Marko Tikan alustuksen aiheena on "Tanssikielto ja sen pitkä historia 1888-1948". Toisen maailmansodan aikana paritanssi kiellettiin suomalaisilta kokonaan neljän vuoden ajaksi. Tanssikielteisyydellä on meillä kuitenkin sotavuosien tanssikieltoa pitemmät juuret. Suomen historian dosentti, FT Marko Tikka kertoo kieltojen syistä ja seurauksista. Marko Tikka ja FT Seija-Leena Nevala julkaisivat 2020 Tieto-Finlandialla palkitun tutkimuksen Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948.

Tanssintutkimuksen dosentin ja yliopettajan, FT Petri Hopun alustuksen teemana on: "Pojista ja tytöistä viejiin ja seuraajiin - Tanhun sukupuoliajattelun kehitys". Pohjoismainen kansantanssitoiminta rakentui aikanaan vahvasti paritanssien varaan, ja binäärinen sukupuolikäsitys muodosti pitkään keskeisen lähtökohdan kansantanssiharrastukselle. Tämä on kuitenkin alkanut muuttua, eikä jakoa ”poikiin” ja ”tyttöihin” enää pidetä itsestäänselvyytenä. Tutkija Petri Hoppu tarkastelee kansantanssin sukupuoliajattelun taustaa ja historiallista kehitystä sekä sen haastamista nykyaikana. 

Tervetuloa mukaan Tanhujalostamoon - tällä kertaa verkossa! 

Kuvassa tanssinopettajat ja paritanssilähettiläät Petri Kauppinen ja Siiri Suoniemi, kuvaaja: Jukka Heinämäki